Neuvontaa uusille yrittäjille ja kasvuyrityksille

NewCo Helsingin palvelupisteessä Kalliossa asioi vuosittain noin 4000 yrittäjäksi aikovaa.

”Me neuvomme, yrittäjä itse tekee. Moni kaipaa tietoa, ulkopuolisen näkemystä ja keskustelua”, yrittäjäneuvonnan palvelupäällikkö, yritysneuvoja, Toivo Utso sanoo.

Ennen tapaamista yritysneuvojan kanssa yrittäjyyttä suunnitteleva on tehnyt liiketoimintasuunnitelman. Ensi tapaaminen johtaa yleensä siihen, että yrittäjäksi aikova täydentää liiketoimintasuunnitelmaansa. Suunnitelma hioutuu, yrittäjä saa uusia ajatuksia ja asia etenee. Yrittäjä ja yritysneuvoja tapaavat yleensä pari kertaa, noin puolitoista tai kaksi tuntia kerralla.

UtsoToivopPM5_38017.jpg

”Lähes jokainen lähtee meiltä tyytyväisenä”, Utso sanoo.

Helsingin yrittäjäneuvonnan tilastotkin näyttävät mainioilta. Kahden vuoden päästä yrityksistä on jäljellä 90 prosenttia ja viiden vuoden päästä 80 prosenttia yrityksistä toimii edelleen.

”Vierailin vastikään erään kasvuyrityksen 10-vuotisjuhlassa. He ovat asioineet kanssani useita kertoja ja perustaneet monta yritystä”, Utso sanoo.

Juhlivan yrityksen perustajat ovat venäläisiä. NewCo YritysHelsingin kävijöistä 36 prosenttia on maahanmuuttajia, osa Suomessa opiskelleita. Maahanmuuttajat poikkeavat yrittäjinä hieman suomalaisista.

”Monella heistä on vahva palveluasenne. Toinen ero on, että maahanmuuttajayrittäjät ovat valmiimpia ottamaan riskejä”, Utso sanoo.

Heti kansainvälisiä yrityksiä

Neljä kaverusta perustaa asiantuntijayrityksen. Liikeidea on kansainvälinen ja vientikohteita ovat Pohjois-Amerikka, Irak ja Intia. Onhan perustajista yksi kanadalainen, toinen irakilainen, kolmas intialainen ja neljäs suomalainen.

Kansainvälisiä kasvu- ja vientiyrityksiä syntyy, kun Helsinkiin asettuneet ulkomaalaiset perustavat yrityksiä. Yritysneuvoja Dan Lönnblad työskentelee NewCo Helsingin kasvuyrityksiä palvelevassa tiimissä. Hän palvelee asiakkaita myös ruotsiksi.

Lönnbladin mukaan kasvuyrittäjien joukossa voi olla jo kokeneita yrittäjiä tai ensikertalaisia.

”Monikansallisilla perustajatiimeillä on usein valmiiksi osaamista tai verkostoja eri maissa. Esimerkiksi Kiinaan on lähes mahdotonta mennä ilman paikallista osaamista”, Lönnblad sanoo.

Yrittäjyyttä kaavailevat asiantuntijat arvostavat hyvää tiimiä yrityksessään.

”Moni etsii hyvää työyhteisöä eri alojen ammattilaisista. Siinä hauskuus yhdistyy kovaan liiketoimintaan ja tekemisen”, Lönnblad kuvailee.

LonnbladDanpPM1_38053.jpg

Neuvontaa omalla äidinkielellä

”Maahanmuuttajayrittäjät osaavat yleensä suomea tai vähintään englantia, mutta moni tahtoo käydä läpi asiat äidinkielellään, onhan kyse tärkeistä päätöksistä”, Utso sanoo.

Neuvontaa saa ainakin viroksi, venäjäksi, arabiaksi, italiaksi, espanjaksi, tanskaksi, saksaksi, kiinaksi sekä tietysti englanniksi ja ruotsiksi.

Suomalaiset ja maahanmuuttajat perustavat rakennusalan, siivousalan, hoiva- ja sosiaalialan yrityksiä. Syntyy myös kauppoja, ravintoloita ja muita palveluyrityksiä.

”Palveluala on moninainen, kuten matkailu tai kielikoulut”, Utso sanoo.

Yrittäjäksi ryhtyvien joukkokin on monipuolinen: noin puolella on yliopistotutkinto, maahanmuuttajayrittäjistä yli puolella. Korkeakoulutetut perustavat asiantuntijayrityksiä: konsultointia, koodaamista, ohjelmointia ja pelien kehittämistä.

Valtaosa perustaa yrityksen alalle, jonka tuntee ennestään. Toiset vasta miettivät yrittäjyyttä. Heille NewCo tarjoaa tietoa ja tilaisuuksia yrityksen perustamisesta ja yrittäjyydestä.

Yksinyrittäjiä tulee koko ajan

NewCo YritysHelsingin kautta perustetut yritykset työllistävät keskimäärin 1,9 henkilöä. Silti osa yrityksistä kasvaa kohisten, ja toisaalta moni perustaa yrityksen työllistääkseen itsensä. Yksinyrittäjien määrä lisääntyy.

”Vähän aikaa sitten todella moni aloitti personal trainerina ja kynsiteknikkoja tulee koko ajan, mutta yksinyrittäjien joukossa on laaja kirjo eri alojen ammattilaisia. On liiketoiminta- ja rahoitusalan osaajia, lääkäreitä, juristeja ja monia muita”, Utso sanoo.

Yritysneuvoja näkee työssään pienyrittäjien verkostojen yleistymisen.

”Osa jakaa työtiloja, toiset palvelevat yhdessä isompia toimeksiantajia ja joskus verkosto mahdollistaa vastaamisen julkisiin tarjouspyyntöihin”, Utso sanoo.

Etenkin b-to-b-liiketoiminnassa yrittäjä usein toimii osana verkostoa. NewCo auttaa yrityksiä verkostoitumaan ja järjestää Yrittäjäverkko-nimisiä tapahtumia.

NewCo on kuin peili aikamme yrittäjyydestä. Juuri pääkaupungissa näkyvät ensimmäisenä yrittäjyyden trendit: verkostoituminen, kansainvälisyys ja oman tiimin arvo.

Teksti: Tiina Torppa

Original article: http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/kaupunginkanslia/...

NewCoHelsinki
Ladataan keskustelua
Related posts
ZParkserviceLogo.jpg
City of Helsinki and City of Beijing strengthens collaboration to further exchange insights and knowhow in creating a stronger link between the startup ecosystems.
ultrahack_Newco_batch_hero_pic.PNG
Eight (8) startups will attend Arctic15 for quality networking and return of investment. With themes ranging from health and Fintech to IoT and VR, AR, and MR.
starttiplus_thumb.jpg
The Start-Up Plus service is a free of charge expert service for start-up grant customers who have just started their own business.